5 Syarat Utama Untuk Syarikat Milikan Tunggal / Perkongsian


Boleh dikatakan syarikat milikan tunggal/perkongsian (ROB) lebih mudah untuk berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia (KKM). Namun begitu, ia juga bergantung kepada jenis bidang yang dimohon & kelayakan yang ada. Berikut adalah 5 syarat wajib ada sebelum berdaftar dengan KKM:

1. Borang Permohonan Borang tersebut perlu ditandatangan oleh salah seorang pemilik @ personal pengurusan syarikat serta dicop rasmi syarikat.

2. Daftar Perniagaan SSM Bidang permohonan KKM mestilah selari dengan jenis perniagaan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Kemaskini jenis perniagaan perlu dibuat terlebih dahulu jika tidak selari.

3. Penyata Akaun Semasa Salinan penyata akaun semasa syarikat @ slip deposit bagi bulan terkini yang berbaki sekurang-kurangnya RM2500.00 perlu disertakan.

4. Salinan Kad Pengenalan Salinan kad pengenalan semua pemilik yang masih sah perlu disertakan. Pemilik terdahulu tidak diperlukan.

5. Pekerja Syarikat perlu memiliki sekurang-kurangnya seorang (1) pekerja. Pemilik syarikat tunggal yang tidak memiliki pekerja tidak boleh dikira sebagai pekerja. Bagi syarikat perkongsian, salah seorang boleh dikira sebagai personal pengurusan & selebihnya sebagai pekerja. Jika tiada pekerja, ahli keluarga terdekat boleh diisytiharkan sebagai pekerja jika mendapat persetujuan.

Perlukan maklumat lebih lanjut? Hubungi Hotline 018 9652 800 atau layari www.lesenkewangan.com. Kami sedia membantu anda..

Selamat Maju Jaya!

Artikel Berkaitan
Artikel Lain