5 Syarat Utama Untuk Syarikat Milikan Tunggal / Perkongsian

 

Boleh dikatakan syarikat milikan tunggal/perkongsian (ROB) lebih mudah untuk berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia (KKM). Namun begitu, ia juga bergantung kepada jenis bidang yang dimohon & kelayakan yang ada. Berikut adalah 5 syarat wajib ada sebelum berdaftar dengan KKM:


1. Borang Permohonan
Borang tersebut perlu ditandatangan oleh salah seorang pemilik @ personal pengurusan syarikat serta dicop rasmi syarikat.


2. Daftar Perniagaan SSM
Bidang permohonan KKM mestilah selari dengan jenis perniagaan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Kemaskini jenis perniagaan perlu dibuat terlebih dahulu jika tidak selari.


3. Penyata Akaun Semasa
Salinan penyata akaun semasa syarikat @ slip deposit bagi bulan terkini yang berbaki sekurang-kurangnya RM2500.00 perlu disertakan.


4. Salinan Kad Pengenalan
Salinan kad pengenalan semua pemilik yang masih sah perlu disertakan. Pemilik terdahulu tidak diperlukan.


5. Pekerja
Syarikat perlu memiliki sekurang-kurangnya seorang (1) pekerja. Pemilik syarikat tunggal yang tidak memiliki pekerja tidak boleh dikira sebagai pekerja. Bagi syarikat perkongsian, salah seorang boleh dikira sebagai personal pengurusan & selebihnya sebagai pekerja. Jika tiada pekerja, ahli keluarga terdekat boleh diisytiharkan sebagai pekerja jika mendapat persetujuan.

 


Perlukan maklumat lebih lanjut? Hubungi Hotline 018 9652 800 atau layari www.lesenkewangan.com. Kami sedia membantu anda..


Selamat Maju Jaya!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Artikel Berkaitan

5 Perkara Tentang Kami Perlu Anda Tahu

1/3
Please reload

Artikel Lain
Please reload

MENU

018 9652 800

MUAT TURUN

  • Facebook
whatsapp-mobile-button.png

Disclaimer:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar & tepat mengikut fakta semasa dari ulasan pelanggan kami. Testimoni yang dipaparkan adalah dari pelanggan-pelanggan sebenar kami. Namun hasil mungkin berbeza mengikut jenis permohonan & syarikat anda.

Berurusan dengan: