Status Bumiputera Syarikat Dengan Kementerian Kewangan Malaysia

multiracial.jpg

Syarikat yang dimiliki oleh bumiputera sekurang-kurangnya 51% milikan ikuiti/saham layak untuk memohon status bumiputera dengan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF). Namun begitu ia bukannya keistimewaan mutlak dan boleh ditarik balik jika terdapat perubahan saham atau milikan syarikat yang memihak kepada bukan bumiputera.

Selain itu, nisbah kakitangan syarikat juga diambil kira terutamanya di bahagian pengurusan.  Ia bagi mengelak daripada syarikat mengambil kesempatan dari kakitangan/pemilik bumiputera bagi mendapatkan status bumiputera.

Permohonan status bumiputera syarikat lebih senang diuruskan jika pemiliknya adalah 100% bumiputera. Caruman KWSP pekerja juga diwajibkan bagi permohonan ini. Namun begitu, ia dikecualikan bagi perniagaan yang beralamat di rumah kediaman.

Menjadi tanggungjawab kami untuk pastikan permohonan status bumiputera syarikat anda dengan Kementerian Kewangan Malaysia berjalan lancar & mendapat kelulusan.

Kami berpengalaman sekian lama menguruskan permohonan status bumiputera syarikat dengan Kementerian Kewangan Malaysia. Apa yang lebih penting bagi kami adalah permohonan pelanggan kami mendapat kelulusan dalam tempoh yang singkat tanpa menyusahkan mereka.

Hubungi kami atau isikan Borang Permohonan jika anda ingin dapatkan status bumiputera syarikat anda dengan Kementerian Kewangan Malaysia. Dalam tempoh 24 jam, pegawai kami akan hubungi anda bagi membantu proses permohonan tersebut.